Kokoryż z borówkami

[Głosów:1    Średnia:5/5]

KOKORYŻ Z BORÓWKAMI

Na pewno lubicie zapiekany ryż z jabłkami. Ta owocowa zapiekanka miała już swoje 5 minut na blogu. Teraz pora na jaśminowy ryż w towarzystwie słodkich borówek. Zapytała mnie kiedyś jedna osoba dlaczego jaśminowy ryż, a nie może być biały? Może być zwykły, długoziarnisty ryż, ale ryż jaśminowy jest zdrowszy.

Ryż jaśminowy zwany również ryżem tajlandzkim ma biało-mleczną barwę i długie ziarna. Podczas gotowania wydobywa się rewelacyjny zapach jaśminu. Ryż miękki i ławy w gotowaniu. Uprawiany w północno-wschodnich terenach Tajlandii, stąd pochodzą najlepsze jego odmiany. Wykorzystywany w wielu potrawach orientalnych, posiada w sobie więcej skrobi niż ryż długoziarnisty, przez co ugotowany staje się bardziej kleisty i wspaniale nadaje się do deserów. Bogaty w składniki odżywcze białka, wapń, fosfor, magnez, witaminę B1 oraz B6, niacyny oraz zdrowe tłuszcze nienasycone. Stosowany w medycynie chińskiej jako składnik diety, podobno wzmacnia trzustkę i śledzionę, działa pozytywnie na żołądek, oczyszcza z toksyn.

Same zalety. Warto czasem wypróbować coś nowego. Nie bądźmy takimi tradycjonalistami. Ryż jaśminowy wcale nie jest drogi i dostępny jest w każdym sklepie spożywczym. Poznajcie mój kokoryżowy deser, który w smaku przypomni wam kokosankę z borówkami. Pyszny!

kokoryż z borówkami (2)_1

Składniki na 3 porcje:
1 szklanka ryżu jaśminowego
1/2 szklanki mleka kokosowego
2 łyżki cukru muscowado lub trzcinowego
1/2 laski wanilii
200 g borówek amerykańskich
olej kokosowy do posmarowania foremek
3 łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego

1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu (jakieś 10 minut). Odcedź na sitku.
2. W niedużej miseczce wymieszaj ryż z mlekiem kokosowym, cukrem, ziarnami wyskrobanymi z laski wanilii. Wszystko wymieszaj.
3. Nagrzej piekarnik do 180 0 C.
4. Foremki ceramiczne wysmaruj niewielką ilością oleju kokosowego.
5. Na dnie naczynia poukładaj borówki, nałóż po równo ryżu.
6. Do każdej foremki powpychaj jeszcze kilka borówek i włóż do piekarnika na 15 minut.
7. Do każdej foremki wlej po łyżeczce syropu i podawaj ze świeżymi borówkami.

To bardzo smaczny, lekki deser bezglutenowy, który można zjeść również w formie kolacji.

Smacznego !

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *