Kakaowy krem z orzechów laskowych

[Głosów:5    Średnia:4.8/5]

Kakaowy krem z orzechów laskowych

Domowy krem nugatowy

Ostatnio na zakupach natknęłam się w sklepie na półkę z pseudo zdrową żywnąścią. Wziełam do ręki słoik z kremem orzechowym, czytając etykietę od razu włos zjeżył mi się na głowie – ileż w tym chemii. Zawartośc orzechów 45 %, a pozostałość to same konserwanty i składniki, których nawet nie znam. Zrezygnowałam z zakupu, to był jak odruch bezwarunkowy. Podjęłam się więc nowego wyzwania – przygotowania domowego masła orzechowego, który musi być też czekoladowe, skoro dzieci kochają czekoladę, z resztą ja też podłączę się do zbiorowego wyjadania łyżką prosto ze słoika. Jeśli coś jest smaczne, a do tego zdrowe to dlaczego odmawiać sobie takich przyjemności. Krem osłodziłam delikatnie syropem klonowym, ale równie dobry wybór to syrop z agawy, czy płynny miód. Można obniżyć kalorycznośc i wogóle wyeliminować słodzenie. Bardzo często słyszy się o złych nawykach żywieniowych, ale mimo dobrego przekazu w mediach zdarza się przygotować naszej pocieszce kanapki lub tosty z nutellą. Ja rozumię impuls pod wpływem reklamy, ale zanim podam to dziecku to najpierw czytam co to za dobrodziejstwo. Niestety nie każda mama zdaje sobie sprawę z zawartości tego słoika pełnego tak naprawdę bezwartościowej miazgi cukrowej z palmowym olejem. O zgrozo! Jak może  dziecko jeść takie śniadanie?? Przy takich błędach żywieniowych fundujemy dziecku cukrzycę. Walczę ze złym odżywianiem, dlatego mojemu dziecku nie kupiłabym nugatowego kremu z reklamy. Wolę mój prawdziwy, domowy, pełen orzechów laskowych i naturalnego kakao krem, który bez wyrzutów sumienia dodam do porannej owsianki, słodkiego deseru. Wypełnię nim tartę, posmaruję biszkopt, nafaszeruję babeczki. Jest uniwersalny, niebywale odżywczy, czysty, bez zbędnych dodatków, przepyszny.

Polecam Moja Chochla

domowe masło orzechowe z kakao (1)

Składniki na słoik 500 ml:

400 g orzechów laskowych
3 łyżki naturalnego kakao w proszku
1/2 szklanki dowolnego syropu roślinnego lub płynnego miodu
200 ml wody

domowe masło orzechowe z kakao (2)

Wykonanie

Piekarnik rozgrzewam do 200 st. C z termoobiegiem. Orzechy wysypuję na blachę wyłożoną pergaminem i piekę ok. 10 minut do zrumienienia ( uwaga, by nie spalić orzechów). Wyjmuję i studzę.

Całkowicie wystudzone orzechy przesypuję stopniowo do wysokoobrotowego malaksera. Miksuję, aż calkiem się rozkruszą. Dodaję kakao i wlewam syrop klonowy. miksuję na miazgę. Gdy wszystkie trzy skladniki dokładnie sie połączą dolewam wodę i wszystko miksuję. Krem może mieć gładką konsystencję lub może być z wyczuwalnymi drobinkami orzechów. Im dłużej miksujemy, tym gładsza konsystencja. Zalecam miksowanie z przerwami, aby uniknąć przegrzania robota.

Gotowy krem przekładam do czystego, wyparzonego słoika i przechowuję w lodówce. Termin przydatności to dwa tygodnie. Tym kremem możesz przełożyć blaty swojego tortu i udekorować sezonowymi owocami. Gwarantuję jakość i smak deseru. To będzie idealne masło orzechowe dla Twoich dzieci.

Co skrywa w sobie znanej marki magiczny słoik ??

raiox

Wybierajcie zdrowe produkty dla swoich dzieci.

domowe masło orzechowe z kakao (3)

 

Smacznego !

Print Friendly

3 Komentarze dla “Kakaowy krem z orzechów laskowych

  1. Jaglusia pisze:

    Coś cudownego! Kocham orzechowe kremy. :)
    https://jaglusia.com/

    1. Justyna pisze:

      Dziękuję 😉

    2. Justyna pisze:

      Ja też kocham orzechowe kremy, są zdrowe i bardzo smaczne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *