Jajka z sosem z trewala

[Głosów:0    Średnia:0/5]

 

 

 

JAJKA NA WIELKANOC

Jak podać jajka, z czym najlepiej smakują, żeby zaskoczyć gości? Znamy już wiele sosów: chrzanowych, majonezowych, ale chyba jeszcze nie było sosu rybnego i to w świątecznym wydaniu. Potrzebna będzie świeża rybka wędzona. Ja wybrałam trewala. Ma bardzo smaczne, delikatne mięsko. Są tu czarne oliwki, które mogłabym jeść łyżkami ze słoika. Jako zielony składnik znalazł się i groszek. Wszystko zmiksowane na gładką pastę z odrobiną majonezu i jogurtu. Całkiem przyzwoity sosik, lekko pikantny. W sam raz do jajecznej uczty. Bardzo dobrze smakuje też do chrupkiego pieczywa. Polecam na Wielkanoc.

jajka na wielkanoc (3)

Z podanych składników wychodzi ok. 800 ml sosu

150 g wędzonego trewala
puszka groszku konserwowego
150 g czarnych oliwek
100 g gęstego jogurtu
szczypta soli, świeży pieprz

Ponadto:
jaja ugotowane na twardo

Fileujemy rybę, usuwamy wszystkie ości. Dokładnie sprawdzamy, dotykając mięso palcami,czy nie zostały jakieś drobne ości. Przekładamy do średniej wielkości miski.
Dodajemy zielony groszek i czarne oliwki. Doprawiamy szczyptą soli ( ryba jest już słona), pieprzem.
Wszystko rozgniatamy za pomocą blendera na gładki krem.
Dodajemy majonez i jogurt mieszamy.
Ugotowane jaja kroimy na połówki, układamy na półmisku i polewamy sosem.

Smacznego jajka!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *