Jajka w kokilkach

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Chyba nikt nie lubi dźwięku budzika. Poranne pobudki nie są przyjemne, zwłaszcza kiedy na głowie mnóstwo obowiązków. Nie każdy dzień musi być jak w scenariuszu. Pewnego ranka obudziły mnie zapachy wędrujące z kuchni. Na stole czekało już śniadanko. Ku wielkiemu zaskoczeniu mąż przygotował jajka z brokułem według mojego przepisu. Cała moja twarz rozpromieniła się w momencie. Dla takich śniadań mogę być nawet rannym ptaszkiem- pomyślałam. Jeśli chodzi o jajka, to mogę je jeść w każdym wydaniu. Tym razem zjem zapieczone w kokilkach. Polecam!

Jajka w kokilkach (3)_1

Składniki dla 3 osób:
3 jajka
100 g brokuł ( różyczki)
100 g pokrojonego pora ( tylko zielona część)
50 g kremowego serka
1 ząbek czosnku
30 g mozzarelli
szczypiorek
sól, pieprz
masło do wysmarowania foremek

Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i wrzucić na osoloną, gotującą się wodę. Gotować przez 4 minuty. Por umyć i pokroić w cienkie paseczki.

Wysmarować foremki masłem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Na dnie foremek poukładać por, brokuł, dodać posiekany czosnek. Dodać po dużej łyżce kremowego serka.

Do każdej kokilki wbić po jednym jajku i przyprawić solą i pieprzem. Nałożyć plastry mozzarelli.

Wstaw do piekarnika na ok. 12 minut. Krócej jeśli lubisz płynne jajko w środku.

Posyp szczypiorkiem.

Podawać z tostami lub grzankami z masłem czosnkowym.

Smacznego !

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *