Jajka opiekane w piecu

[Głosów:6    Średnia:5/5]

Jajka opiekane w piecu

Oto prosty przepis na danie sprawdzające się jako późne śniadanie lub przystawka. Można wykonać je na dwa sposoby przy użyciu naczynia żaroodpornego, które postawisz od razu na stół lub zapiec jajka w kokilkach, wtedy każdy będzie miał swoją miseczkę. Kilka prostych i smacznych składników, które lądują razem w piecu, by stworzyć pożywna przekąskę śniadaniową. To taki zamiennik dla jajecznicy, która ciągle tak samo smakuje i po pewnym czasie staje się nuda. W końcu do jajecznicy nie dodaje się mozzarelli i rukoli, chyba że zrobimy omlet. Tutaj mamy okazję połączenia zupełnie odmiennych smaków. Wspaniale gdy masz jeszcze chwilkę i upieczesz o tego bagietki. Tosty z masłem czosnkowym również dopełnią takie śniadanie. U nas opiekane jajka jadamy w weekendy, kiedy wszyscy są w domu i nikt się nie spieszy, celebrujemy spożywanie posiłku nawet do południa. Polecam – Moja Chochla

jajka opiekane w piecu mojachochla (5)

Składniki dla 3 osób:

3 jajka
100 g rukoli
kilka plastrów dowolnej szynki ( np. staropolski sopelek)
1 kulka mozzarelli
3 łyżki śmietany kremówki
masło do wysmarowania foremek
sól i pieprz do smaku
kilka listków świeżej bazylii

Wysmaruj kokilki masłem, ułóż na dnie każdej z nich liście rukoli. Przykryj plastrami mozzarelli i dodaj po łyżce śmietany. Pokrój szynkę w cienkie plasterki i włóż do każdej foremki. Wbij po jednym jajku, posól i popieprz. Okryj dodatkowo mozzarellą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj przez ok. 25 minut. Podawaj ze świeżą bagietką pszenną lub tostami z pieczywa żytniego. Nie zapomnij o świeżej bazylii!

jajka opiekane w piecu mojachochla (2)

jajka opiekane w piecu mojachochla (1)

jajka opiekane w piecu mojachochla (3)

jajka opiekane w piecu mojachochla (4)

Smacznego !

Jajka z pieca w innej wersji

JAJKA W KOKILKACH

JAJKA W KOKILKACH

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *