Jagodowy kopiec

[Głosów:4    Średnia:5/5]

Jagodowy kopiec

Już nasze babcie jagody uważały za niezbędnik domowej apteczki. Nic dziwnego są naturalnym lekarstwem na choroby jelitowe i choroby oczu. Zawierają mnóstwo cennych witamin, minerałów i kwasów owocowych. Pamiętam okres wakacji i zbieranie jagód. Dzieciaki urządzały zawody, kto więcej zbierze do słoika. W domu babcia gotowała soki, które przelewała do butelek, by zachować skarby letnich plonów. Jagodowy sok był medykamentem na wszelkie dolegliwości. Sięgnijmy więc po ten wspaniały owoc, który jest zdrowym i naturalnym darem lata. W moim piekarniku właśnie dochodzi drożdżowy placek. Pachnie tu korzenną nutą i leśnymi owocami. Wszystko za sprawą kardamonu i czarnych jagód. Wygląda jak kopiec kreta, a smakuje jak czekoladowy lekki puch z jagodową niespodzianką. Zapraszam po smaki lata.

Jagodowy kopiec (1)

Składniki na ciasto w formie o średnicy 19 cm:

1/2 kubka mąki orkiszowej
1/2 kubka mąki owsianej
20 g świeżych drożdży
1/2 kubka mleka roślinnego lub krowiego
szczypta soli różowej lub zwykłej
łyżka oleju kokosowego
3 łyzki kakao
łyżeczka kardamonu
3 łyżki cukru nierafinowanego
250 g świeżych jagód
cukier puder do oprószenia
kilka listków świeżej mięty

kubek = 300 ml wody

Jagodowy kopiec (3)

W dużym garnuszku podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. Wymieszaj z łyżką cukru. Odstaw na 10 minut pod przykryciem ściereczki, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski wsyp odmierzone składniki i wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj spienione drożdże i wyrabiaj delikatnie ręką. Ciasto będzie przywierało do miski. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, by pozbawić nadmiaru powietrza. Uformuj kulę i delikatnie rozwałkuj, podsypując mąką na kształt okręgu. Tortownicę o średnicy 19 cm wyłóż papierem pergaminowym i ułóż na dnie drożdżowy placek. Na wierzch ciasta wsyp połowę jagód, a resztę zostaw do dekoracji.

Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 minut, do tzw.  suchego patyczka. Ciasto urośnie z górką i wypełni połowę foremki. Po wystudzeniu posyp świeżymi jagodami, oprósz cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.

Jagodowy kopiec (2)

Jagodowy kopiec (4)

Jagodowy kopiec (5)

Jagodowy kopiec (6)

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *