Jaglany jabłecznik z daktylami

[Głosów:3    Średnia:4.3/5]

Kasza jaglana to produkt superfood – zawiera bogate źródło cennych wartości odżywczych. Istnieje wiele ciekawych przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Szczególnie jako propozycje w daniach głównych, czy śniadaniowych. Ja chciałam tym razem nadać kaszy nowe życie, wprowadziłam ją w świat słodkich wypieków. Kto powiedział, że wszystkie ciasta muszą być niezdrowe? Idąc tropem – łącz przyjemne z pożytecznym powstał ten o to jabłecznik. Jest bardzo sycący, kusi zapachem cynamonu i anyżu. Idealne na zimowe długie wieczory. Nasza rodzinka polubiła to ciasto, choć trudno zachęcić ich do spożycia kaszy jaglanej. W wersji słodkiego wypieku dla moich chłopaków sprawdziła się najbardziej. Będę częściej do niej powracać.

Jaglany-jabłecznik-z-daktylami-6_1

Składniki na okrągłą formę 24 -26 cm:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
0,5 szklanki mąki kuurydzianej
0,25 szklanki mleka roślinnego
3 kopiaste łyżki masła orzechowego
4 duże łyżki syropu klonowego
szczypta soli
3-4 jabłka
kilka suszonych daktyli
cynamon, anyż

Kaszę jaglaną ugotuj – jak w przepisie na opakowaniu.  Wcześniej opłucz pod zimną wodą. Przelej wrzątkiem, energicznie poruszając sitkiem. Kaszę całkowicie przestudź. Weź dużą miskę i wsyp mąkę kukurydzianą, mleko, masło, syrop, sól i kaszę. Wyrabiaj ciasto. Wszystkie składniki powinny być starannie połączone. Przygotuj foremkę, wyściel jej dno papierem pergaminowym. Wyłóż ciasto na całą jej powierzchnie i poukładaj obrane i pokrojone w duże kawałki jabłka. Pomiędzy jabłka wepchnij daktyle. Posyp mielonym anyżem i cynamonem. Piecz w temperaturze 180 stopni C 40 minut.

Smacznego !

Superfood w Twojej kuchni

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym:
http://sklepagnex.pl/

Print Friendly

2 Komentarze dla “Jaglany jabłecznik z daktylami

  1. Marzena pisze:

    Mniam pyszności kochana :-)

    1. Justyna pisze:

      Dzięki kochana 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *