Jaglanka migdałowa z melonem
Moja ulubiona kasza jaglana, którą mogłabym jeść o każdej porze. Prawdziwa moc darów natury z samego rana to jak solidny zastrzyk energii. Lekka a jednocześnie daje uczucie sytości. Wszystko za sprawą właściwości zdrowotnych. Wygląda niepozornie, ale jest prawdziwą potęgą. Czuję się po niej świetnie i zawsze pozostanę jej wielbicielką. Ogromną jej zaletą jest to, że nie posiada glutenowych białek dlatego zalecana jest małym dzieciom i wszystkim z nietolerancją glutenu. Kaszę jaglaną można przygotować na wiele sposobów. Począwszy od podstawowej jaglanki na śniadanie, past do kanapek, kremu do ciast, deserów po wytrawne połączenia w daniach mięsnych i warzywnych. Najlepsze są zwykłe ziarna, które należy sparzyć i uprażyć, a następnie ugotować. Ja kaszę gotuję w większych ilościach, by móc ją stosować w wielu posiłkach. Na początek dnia zaraz po bieganiu zjadam jaglankę z ulubionymi bakaliami i świeżymi owocami na mleku kokosowym lub migdałowym. Jeśli lubisz takie lekkie śniadania, przyłącz się już dzisiaj. Nigdy nie jest za późno na zmianę złych nawyków żywieniowych.
Składniki dla 1 osoby:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka migdałowego
łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżka rodzynek
łyżka migdałów
1/2 melona galia
łyżka syropu klonowego
Bazę jaglaną przygotowuję według tego przepisu przepis na kaszę jaglaną
W rondelku na łyżeczce oleju kokosowego podgrzewam kaszę. Dolewam mleko migdałowe. Mieszam, dosypuję rodzynek i odstawiam z palnika.
Melon kroję na kawałki i układam na dnie naczynia. Nakładam jaglaną i posypuję migdałami. Na wierzchu dokładam jeszcze świeżego melona. Polewam syropem klonowym i już mogę się cieszyć pysznym śniadaniem.
Wskazówka
Kaszę jaglaną można ugotować dzień wcześniej. Rano przygotować do słoika i spakować w torbę do pracy. Doskonały posiłek kiedy dopada nas uczucie chęci podjadania. Jaglanka zaspokaja wszelkie pokusy.
Smacznego !
Wybierz swoje lekkie śniadanie i bądź fit każdego dnia:

SŁOIK Z OWSIANKĄ DO PRACY – twoje śniadanie na wynos. Zabierz ze sobą to co najlepsze, ciesz się zdrowiem i szczupłą sylwetką

PUDDING JAGLANY Z MAJOWYMI OWOCAMI – Krem z jaglanej i mango z dodatkiem lipowego miodu oraz rabarbar i truskawki