Jaglane co nieco

[Głosów:5    Średnia:5/5]

JAGLANE CO NIECO – MINIATUROWE BABECZKI Z TWAROGIEM

Odkąd polubiłam kaszę jaglaną przepisy z jej udziałem tworzą się w kuchni Mojej Chochli niemal samoistnie. Uśmiecham się skromnie jak moi chłopcy kręcą nosem, zarzekając się, że nie będą czegoś jedli. Gdy zapach dobiegający z pieca zwołuje ich na posterunek okazuje się, że wszystko nagle smakuje. Pytają „A co to takiego dobrego?” Odpowiadam „To coś czego nie lubicie” i wszyscy wybuchamy śmiechem. Tak też mój mąż i syn przekonali się do jaglanki. Pomijając te zabawne historyjki chciałam polecić mój autorski przepis na miniaturowe babeczki jaglane z serem twarogowym i domową konfiturą z czarnych porzeczek. Stwórzmy razem coś małego i słodkiego, przede wszystkim zdrowego.

Jaglane conieco (2)

Zapraszam na małe co nieco

Składniki na 8 małych babeczek:

3/4 szklanki kaszy jaglanej
200 g twarogu tłustego
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki miodu naturalnego
pół laski wanilii
tłuszcz do wysmarowania foremek

Ponadto:

200 ml konfitury porzeczkowej, najlepiej domowej roboty

Jaglane conieco (5)

Kaszę jaglaną przesyp na gęste sito i przelej wrzątkiem, by pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie ugotuj ją w lekko osolonej wodzie. Gdy kasza wchłonie wodę, odcedź i całkowicie wystudź.

Kaszę mieszamy z jajkiem, miodem, proszkiem do pieczenia, ziarenkami wanilii i twarogiem. Wymieszaj dokładnie, aż składniki połączą się i utworzą lepką masę. Na dłoń nakładamy po 2 łyżki masy i lepimy kulki, które spłaszczamy i umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem formie do babeczek.

Pieczemy 15 minut w piekarniku, rozgrzanym do temperatury 200 0 C. Uważaj, żeby się mocno nie przyrumieniły.

Wyjmij na kratkę do wystudzenia. Delikatnie podważając płaskim nożykiem wyjmujemy każdą babeczkę na talerz i dekorujemy konfiturą z czarnych porzeczek. Są pyszne!

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *