Jabłonka w migdałowym cieniu

[Głosów:4    Średnia:5/5]

JABŁONKA W MIGDAŁOWYM CIENIU

To będzie ciasto, które zjemy przy popołudniowej herbacie po niedzielnym spacerze. Jabłka duszone z suszonymi, słodkimi figami i mocno wyczuwalny smak migdałów. Ciasto wykonane z orkiszowej mąki i zmielonych na mączkę migdałów bez użycia jaj i proszku do pieczenia. Ciasto z cyklu lepsze, bo zdrowsze. Nie musimy całkowicie rezygnować ze słodyczy. Wystarczy mądrze pokombinować, by jeść łakocie i nie mieć zmartwień, że rosną nam brzuchy;-) Staram się do naszej diety wprowadzać jak najwięcej orzechów i migdałów, które powinny być stałym elementem naszego pożywienia.

Jabłonka w migdałowym cieniu (6)

Migdały zawierają mnóstwo białka, obniżają poziom złego cholesterolu, a podwyższają poziom dobrego. Są również świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają korzystny wpływ na układ nerwowy. Poprawiają pamięć i koncentrację. Odkwaszają organizm. Obowiązkowo są zalecane dzieciom i osobom starszym ze względu na zawartość fosforu i wapnia. Wspomagają odporność i zawierają dużo błonnika. Długa lista zalet, którą warto poznać, by wiedzieć jak zdrowo jeść.

Spróbuj upiec ciasto zastępując mąkę pszenną – mąką orkiszową. Dodaj zmielone migdały i wypełnij soczystymi jabłkami, osłodzonymi suszonymi figami. Naprawdę smaczne!

Jabłonka w migdałowym cieniu (8)

Składniki na okrągłą formę o średnicy 23 cm:

1 szklanka zmielonych migdałów
1 szklanka mąki orkiszowej typ: 1850
40 g masło zimnego
2 łyżki chudej śmietany (12% nawięcej)
szczypta soli
4 łyżki cukru trzcinowego

Ponadto:

5 jabłek
garść suszonych fig
2 łyżki cukru pudru ( niekoniecznie)
garść płatków migdałowych

Ciasto zagniatamy podobnie jak ciasto kruche. Do miski wsypujemy orkisz, migdały, sól. Następnie pokrojone w kostkę zimne masło i łyżkę śmietany. Łączymy energicznie wszystkie składniki, zagniatając ręką ciasto. Po chwili dodajemy kolejną łyżkę śmietany i dalej zagniatamy. Formujemy z ciasta kulę i szybko zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka, dodajemy cząstki suszonych fig i dusimy do miękkości na wolnym ogniu, ciągle mieszając, by nie przypalić owoców.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 0 C. Foremkę smarujemy masłem, oprószamy delikatnie mąką orkiszową. Nadmiar mąki strzepnąć. Mocno schłodzone ciasto rozdzielić palcami na mniejsze części i wylepić nimi spód formy. Wyrównać powierzchnię łyżką. Nałożyć mieszankę owocową wstawić do piekarnika na 30 minut. Wyjąć i psypać płatkami migdałowymi i ponownie piec jeszcze przez 10 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *