Jabłka z cynamonem – do tarty i szarlotki

[Głosów:2    Średnia:5/5]

Dowiedziałam się, że w naszej okolicy rozdają jabłka. Oczywiście od razu pomyślałam o przetworach. Przetwory domowe to najlepsze produkty jako dodatek do dań, ciast i deserów. W naszej kuchni powinno się znaleźć miejsce na małą spiżarnię, w której przechowamy zamknięte w słoiczkach skarby natury. To wspaniałe, że możemy sięgnąć po ulubione smaki lata, otwierając słoik dżemu, czy konfitur. To takie proste i praktyczne. Dzięki pasteryzacji lub metodzie zamykania przez odwracanie wydłużymy okres przydatności naszych przetworów. Na półkę do mojej spiżarni powędrują słoiki z jabłkami i cynamonem. O to recepta na mus.

Składniki na 3 słoiki o pojemności 0,7l
2,5 kg jabłek
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
sok z 1 cytryny, jeśli jabłka będą słodkie

 

1. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i 3/4 obranych jabłek trzemy na tarce o dużych oczkach.

domowy mus jabłkowy (1)

domowy mus jabłkowy (2)

2. Starte jabłka wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i cukier waniliowy, prażymy do momentu całkowitego rozgotowania się owoców i częściowego odparowania soku. Pozostałe jabłka kroimy w małe cząstki i dodajemy do prażonych jabłek.

3. Prażymy razem 5 minut, dodajemy cynamonu i ewentualnie soku z cytryny.

4. Gorący mus przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. Aby szczelnie zamknąć słoiki wystarczy je zakręcić mocno po napełnieniu i odwrócić je do góry dnem. Zostawiamy tak, aż do ostygnięcia. Jeśli nakrętka jest delikatnie wklęsła, słoik jest dobrze zamknięty.

Udanego domowego przetwórstwa 😉

Print Friendly

Komentarz dla “Jabłka z cynamonem – do tarty i szarlotki

  1. Bozena Zaręba pisze:

    Doskonały przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *