Gołąbki wegetariańskie
Gołąbki z kaszą jaglaną, serem, suszonymi pomidorami i miętą w sosie
kokosowo – pomidorowym
Po wakacyjnej przerwie powracam do was ze świeżymi pomysłami na lekkie, zdrowe, a przede wszystkim bardzo smaczne obiady. Uwierzcie, lepiej letni sport uprawiać bez ciążącego balastu, jakim jest ciężkostrawny obiad. To już przeszłość, kiedy dla rozrywki zajadaliśmy się tłustymi kotletami. Dziś większość z nas ma świadomość co szkodzi, a co nie. Wielu moich znajomych odrzuciło nawet spożywanie mięsa. Czy dokonali słusznego wyboru, nie mnie to oceniać. Każdy powinien znaleźć odpowiednią dla siebie dietę, która nie będzie zagrażać zdrowiu i utrzyma ciało w dobrej formie. Wbrew pozorom okazuje się, że nie jest to prosta sprawa. Jedzenie to sztuka. Spróbujcie zatem moich wegetariańskich gołąbków i przekonajcie się, że bezmięsne dania też mogą być dobre. Moją ulubioną kaszę wymieszałam z dwoma rodzajami sera i suszonymi pomidorami. Przyprawiłam świeżą miętą i czarnuszką. Tak powstał bogaty w smaku farsz, a sos przyrządziłam na bazie mleczka kokosowego i sezonowych pomidorów. Smak kokosa w ogóle nie jest wyczuwalny, za to sos uzyskał delikatną teksturę. Coś pysznego i bardzo oryginalnego. Naprawdę warto wypróbować!. Polecam mój autorski przepis – Moja Chochla.
Składniki dla 4 osób ( nie koniecznie jaroszy):
1 główka kapusty głowiastej ( białej), najlepiej młoda kapustka
szklanka kaszy jaglanej
150 g koziego sera
150 g wędzonego twarogu krowiego
garść suszonych pomidorów
garść świeżej mięty
łyżka czarnuszki pół łyżeczki kminku
sól i pieprz czarny do smaku
łyżka oliwy z oliwek
Sos do gołąbków:
1 puszka mleka kokosowego ( tylko śmietanka)
2 pomidory ( mogą być malinowe)
szczypta kurkumy
łyżeczka słodkiej papryki
mały kawałek świeżego imbiru
1/2 łyżeczki soli
1. Kapustę włożyć do dużego gara z wrzącą wodą i pogotować pod pokrywką ok. 20 minut, aż liście będą miękkie i z łatwością będą odchodziły od łodygi.
2. Kaszę jaglaną płuczemy wrzątkiem dwa razy. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie 15 minut. Odstawiamy do napęcznienia pod przykryciem.
3. W dużej misce rozdrabniamy widelcem sery. Pomidory suszone oraz świeżą miętę siekamy bardzo drobno i dodajemy do masy serowej. Wlewamy oliwę i przyprawiamy czarnuszką, kminkiem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Łączymy z kaszą jaglaną, mieszamy.
4. Na każdy liść kapusty nakładamy po dużej łyżce farszu i zawijamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Układamy dość ciasno, aby gołąbki się nie rozpadły.
5. Z pomidorów wycinamy gniazda nasienne i wkładamy je do rondelka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż zaczną się rozpadać. Wlewamy śmietankę kokosową i dodajemy starty na tarce korzeń imbiru. Przyprawiamy kurkumą, papryką i solą. Mieszamy i zestawiamy z ognia. Następnie blendujemy na krem.
6. Gołąbki polewamy połową sosu. Przykrywamy pokrywką i zapiekamy przez 40 minut w 180 st. C.
7. Podajemy gorące z ciepłym sosem kokosowo – pomidorowym.
Smacznego!
Polecam paprykarz wegetariański
Idealne dla mnie. Pozdrawiam;)
Fajnie 😉 również pozdrawiam
Dziękuję ja też pozdrawiam
Nie jestem wegetarianką, ale spróbuję, bo wyglądają pięknie
Dziękuję, polecam bo są smaczne 😉