Gluten free ze śliwkami i wiśniami

[Głosów:5    Średnia:4.2/5]

Ciasto gluten free ze śliwkami i wiśniami

W sieci krąży wiele przepisów na ciasta z owocami, które pięknie wyrastają, są pulchne i rumiane. W każdym z przepisów jest wymieniona mąka. Przyjęło się już, że bez mąki tortowej to nic ci się nie upiecze. Mąka tortowa – mąka pszenna w pełni zmodyfikowana, czyli sztuczny, biały pył unoszący nasze wypieki. Bezwartościowy lepik, który dodatkowo zakleja nam nasze jelita. W dobie nienaturalnego żywienia czasem trudno wykombinować zdrowy posiłek, a tym bardziej ciasto, będące kropką nad ” i” po spożyciu głównego dania. Jeśli oczekujesz, że ciasto to wyrośnie ponad formę i będzie pulchne jak gąbka to nie marnuj czasu. Dla mnie liczy się jakość i świadomość tego czym nakarmię moją rodzinę. Proponuję domowe ciasto wykonane z mąk bezglutenowych. Ponadto nie użyłam jaj, wykorzystałam właściwości bananów. Najważniejsze są tutaj owoce. Śliwka i wiśnie, to one są sprawcami całego bezglutenowego zamieszania. Droga mamo zanim upieczesz kolejne ciasto, zastanów się nad wyborem odpowiedniej mąki. Polecam moje sprawdzone ciasto Gluten free ze śliwkami i wiśniami.

ciasto-gluten-free-ze-sliwkami-i-wisniami-3

Składniki na ciasto w formie o wymiarach 21 cm:

100 g mąki zmiemniaczanej
100 g mąki jaglanej
50 g mąki kokosowej
50 g mąki kukurydzianej
2 mocno dojrzałe banany
100 g masła ( uzyłam zwierzęcego, możesz użyć roślinnego)
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu jabłkowego lub cydru
8 śliwek węgierek
kilka wiśni z kompotu lub mrożonych
wiórki kokosowe i cukier puder ( opcjonalnie) do oprószenia

ciasto-gluten-free-ze-sliwkami-i-wisniami-5

Na początek rozpuszczam masło w rondelku i odstawiam do wystudzenia. Do dużej miski przesiewam wszystkie 4 rodzaje mąk. Banany obieram i gniotę widelcem na miazgę, dodaję do miski wraz z płynnym masłem. Dodaję po łyżeczce proszku do pieczenia i sody, osładzam miodem. Mieszam składniki widelcem i zagniatam ręką elastyczne ciasto. Na sam koniec wlewam ocet jabłkowy.

Śliwki myję i dryluję. Jeśli użyjesz mrożonych wiśni, należy je wcześniej odmrozić na sitku.

Foremkę wykładam papierem do pieczenia ( tylko samo dno). Wylepiam ciastem dno formy , zostawiając 1/3 ciasta na wierzch. Rozgrzewam piekarnik do 180 st. C bez termoobiegu. Układam połówki śliwek lekko dociskając w ciasto. Następnie brakujące luki wypełniam wiśniami. Z reszty ciasta formuję w dłoniach płaskie placuszki i okrywam nimi całą powierzchnie ciasta. Piekę 30 – 35 minut. Studzę na kratce. Przed podaniem posypuję wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem.

ciasto-gluten-free-ze-sliwkami-i-wisniami-1

ciasto-gluten-free-ze-sliwkami-i-wisniami-4

ciasto-gluten-free-ze-sliwkami-i-wisniami-6

ciasto-gluten-free-ze-sliwkami-i-wisniami-2

Smacznego !

Print Friendly

2 Komentarze dla “Gluten free ze śliwkami i wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *