Galettes ze szpinakiem w sosie śmietanowym

[Głosów:3    Średnia:5/5]

GALETTES ZE SZPINAKIEM, ORZECHAMI NERKOWCA, SEREM W SOSIE ŚMIETANOWYM

Galettes to francuskie naleśniki, które tradycyjnie są przygotowywane z mąki gryczanej. Francuzi wiedzą co dobre.

Cała prawda o mące i glutenie

Mąka gryczana – była przed laty stałym gościem na polskim stole, a szkoda. Przygotowywano z niej pierogi, pyzy czy kluski. Odkąd wprowadziliśmy do naszej polskiej kuchni mąkę pszenną, gryczana została zepchnięta na boczny tor. Okazuje się, że mąka gryczana jest najlepszym zamiennikiem białej, rafinowanej mąki pszennej. Na dodatek pszenica została genetycznie zmodyfikowana w celu zwiększenia zawartości glutenu. Kiedyś miała ok. 30 % tego białka, a teraz ma aż 90 %. Powód – ze względu na klejącą konsystencję. Dlatego wiele osób cierpi na jej nietolerancję. Zamiast mąki pszennej lepiej wybrać jej starsze odmiany. Polecam orkisz lub samopszę, a najlepiej zamień ją na mąkę gryczaną.
Gryka jest całkowicie wolna od glutenu. Jest cennym źródłem wielu związków biologicznie aktywnych oraz substancji odżywczych. Pod względem wartości energetycznej przewyższa bardziej rozpowszechnione w świecie zboża, takie jak pszenica i żyto. Zawiera między innymi: białka o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym, polisacharydy, polifenole oraz składniki mineralne. Ma zwiększoną ilość żelaza, w porównaniu z innymi mąkami. Ma też dużo magnezu, potasu, krzemu, fosforu. Ważne aminokwasy – lizyna, niezbędna w budowie białek i wchłanianiu wapnia i procesach odpornościowych. Natomiast biała mąka jest pozbawiona wszystkiego co cenne dla naszego organizmu. Warto wiedzieć co jemy i świadomie wybierać produkty, z których gotujemy dla naszej rodziny. Twój wybór, twoje zdrowie.

Zrób pyszne galettes z farszem szpinakowym

Gallets ze szpinakiem w sosie śmietanowym (6)

Składniki na 6 naleśników:

200 g maki gryczanej
szczypta soli
ok.500 ml wody
masło do smażenia lub olej kokosowy

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól i powoli mieszając, wlewamy wodę. Mieszamy do momentu, w którym ciasto uzyska jednolitą konsystencję, zbliżoną do śmietany. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Choć najlepsze naleśniki wychodzą z ciasta chłodzonego 6 godzin . Po wyjęciu z lodówki ciasto mieszamy i smażymy naleśniki na odrobinie masła lub oleju kokosowym.

Gallets ze szpinakiem w sosie śmietanowym (2)

Farsz do galettesGallets ze szpinakiem w sosie śmietanowym (1)

150 g świeżego szpinaku
łyżka śmietany kremówki
łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
garść orzechów nerkowca
sól do smaku
kawałek żółtego sera np. gouda, cheddar

Sos śmietanowy

3 łyżki śmietany 12%
50 g startego sera gouda lub cheddar
sól, pieprz
łyżka czarnego sezamu do posypania naleśników

Nagrzej patelnię, dodaj oliwę, umyty szpinak i orzechy nerkowca. Poduś przez chwilę. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość wlej kremówkę. Dopraw solą. Wymieszaj. Teraz dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę. Pozostaw na palniku jeszcze przez 1 minutę i odstaw.
Przygotuj sos. Śmietanę wymieszaj ze startym serem. Dopraw solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 2300 C z funkcją grilla. Na każdy naleśnik nałóż po łyżce farszu zaczynając od krawędzi, ułóż cienki plaster sera i zwijaj w rulon. Czynności powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Naleśniki układaj ciasno, łączeniem ku dołowi w żaroodpornym naczyniu. Zalej sosem śmietanowym i wstaw do piekarnika. Podpiekaj, aż ser się rozpuści ok 10 minut. Posyp czarnym sezamem i podawaj na ciepło.

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *