Fit sałatka z rukoli kiwi i pekanów
Do przygotowania takich sałatek zawsze warto mieć świeże składniki, wtedy smakuje niezwykle apetycznie. Znajdziesz w niej sporą ilość witamin, tłuszczy nienasyconych i minerałów, dzięki odżywczym walorom orzechów i nasion. Kiwi jeszcze wzbogaca sałatkę w kwas askorbinowy i w substancje wspomagające odchudzanie. Zachęcam do jedzenia takich sałatek zamiast tłustych dań mięsnych, szczególnie w okresie diet i rekonwalescencji. Takie sałatki, pełne witaminek mogłabym zjadać o karzdej porze. Tu nie potrzeba żadnych przypraw, wystarczy delikatnie skropić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Będzie smakować doskonale w zestawieniu z daniami rybnymi i z drobiem, a dla mnie to samodzielny, dietetyczny posiłek. Jest pyszna, lekka, idealna w porze letniej.
Orzechy pozwalają na zachowanie witalności i młodości przez wiele lat. Posiadają nieco słodki i delikatny smak. Dzięki zawartości antyoksydantów stosowane są w profilaktyce chorób nowotworowych. Bogaty skład orzechów pekan przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, poprawy metabolizmu oraz pozwala na skuteczne obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Małe, twarde owoce drzewa orzechowego bardzo korzystnie wpływają na narząd wzroku. Ponadto wzmacniają włosy i paznokcie oraz działają upiększająco na cerę, która odzyskuje blask i promienność.
Składniki na jedną porcję:
spora garść świeżej rukoli lub liści młodego szpinaku
2 łodygi selera naciowego
kilka pomidorków koktajlowych
1 kiwi
garść orzechów pekan
łyżeczka siemienia lnianego
sok wyciśnięty z połowy niewoskowanej cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego
Przygotowanie sałatki
- Rukolę lub szpinak płuczę na sitku pod wodą, pozostawiam ją na chwilę do odsączenia wody.
- Umyty seler kroję w kostkę, a pomidorki kroję na połówki.
- Kiwi obieram i kroję w plastry.
- Wszystkie składniki umieszczam kolejno w salaterce.
- Posypuję posiekanymi orzechami i nasionami lnu.
- Skrapiam obficie sokiem z cytryny lub octem jabłkowym i gotowe!
Jedz z apetytem.
Smacznego!
Skomponuj smaczną sałatkę
Bomba witaminkowa