Dżem śliwkowo – winogronowy

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Dżem śliwkowo – winogronowy

Koniec lata, a wrzesień taki słoneczny. Ciepłe promienie słońca otulają jesienną panoramę dnia, a to sprzyja pracy w ogródkach i porządkach w spiżarniach. Moje słoiczki już wypełnione gorącym dżemem z owoców zebranych z sąsiedzkich mini sadów. Ukryłam w nich słodkie węgierki i miniaturowe zielone winogrona o specyficznie kwaśnej skórce i słodkim miąższu. Grzecznie czekają na zamknięcie i odłożenie na półkę do kolekcji. Chociaż mam przeczucie, że długo nie zagrzeją tam miejsca. Takie przetwory znikają u nas szybko. Często dodajemy je do śniadaniowych jaglanek i owsianek, świetnie sprawdzają się jako wypełnienie tart i babeczek, doskonałe do tortów i ciast. Warto mieć kilka słoiczków własnych przetworów, by zimą rozkoszować się smakiem letnich zbiorów. Wyznaję zasadę : jak najmniej cukru w diecie. Jestem przyzwyczajona do picia herbaty i kawy bez cukru, dlatego słodkie dżemy są dla mnie niezjadliwe. W moim przepisie na dżem śliwkowo – winogronowy nie dominuje cukier, tylko owoce. Jeśli szukasz dobrego przepisu na dżem nisko słodzony, to trafiłeś w dziesiątkę. Gorąco polecam – jest pyszny, aż chce się wyjadać ze słoika.

dzem-ze-sliwek-i-winogron-3

Składniki na 2 l dżemu:

1 kg śliwek węgierek
1 kg winogron zielonych, bezpestkowych
3 jabłka deserowe odmiany delikates, ligol, gala (słodki smak)
250 g cukru nierafinowanego lub kryształu
skórka otarta z 1 pomarańczy niewoskowanej

Śliwki myję, przekrawam na połówki i usuwam pestki. Winogrona myję i odrywam z gałązek. Jabłka obieram ze skórki i wycinam gniazda nasienne. Kroję w cząstki. Wszystkie owoce umieszczam w dużym garnku z grubym dnem i zasypuję cukrem. Ustawiam na wolnym płomieniu i gotuję pod przykryciem, aż owoce zaczną się rozpadać. Następnie zdejmuję pokrywkę i odparowuję większość płynu. Pomarańczę dokładnie szoruję i sparzam wrzątkiem. Ścieram skórkę wprost do garnka. Odstawiam do całkowitego wystudzenia i wkładam na noc do lodówki. Następnego dnia powtarzam cały proces, jednak czas gotowania będzie krótszy ponieważ dżem wyraźnie gęstnieje.

Wymyte i wyparzone słoiki z nakrętką twist wkładam do piekarnika nagrzanego do 110 st. C na 10 minut w celu sterylizacji, a nakrętki zalewam wrzątkiem i szybko osuszam bawełnianą ściereczką.
Gorący dżem przelewam do przygotowanych słoików, mocno zakręcam nakrętki i odwracam do góry dnem. Wklęsła nakrętka oznacza prawidłowo zamknięty słoik.

dzem-ze-sliwek-i-winogron-1

dzem-ze-sliwek-i-winogron-2

dzem-ze-sliwek-i-winogron-4

dzem-ze-sliwek-i-winogron-5

Smacznego!

Spiżarnia domowa

DŻEM Z ARONII I JABŁEK

DŻEM Z ARONII I JABŁEK

DOMOWY MUS JABŁKOWY Z CYNAMONEM

DOMOWY MUS JABŁKOWY Z CYNAMONEM

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *