Dorsz z pieczonymi batatami

[Głosów:11    Średnia:3.8/5]

Dorsz z pieczonymi batatami

Propozycja dietetycznego obiadu nie tylko dla wegetarian. Duszony dorsz na maśle z ziołami i pieczone bataty w towarzystwie zielonej papryki i suszonych pomidorów, podawany z jaśminowym ryżem. Jestem ciekawa czy lubicie bataty? Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, goszczą na polskich stołach znaczne rzadziej niż tradycyjne ziemniaki, a szkoda bo bataty przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Istnieje około 400 odmian batatów, o różnym kolorze skórki, od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty, do białego. Również miąższ może mieć różną barwę, w zależności od odmiany – białą, pomarańczową lub żółtą. Czerwona odmiana batatów to doskonałe źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany – silne przeciwutleniacze. Bataty można jeść pieczone, grillowane i ugotowane ze skórką. Na ich bazie można przyrządzić zapiekanki i zupy. Słodkie ziemniaki można wykorzystać także do upieczenia ciasta batatowego oraz przyrządzenia puddingu z batatów, które dzieci bardzo lubią. Z batatów doskonałe jest też puree, które można potem wykorzystać do zrobienia pysznej kanapki. Wystarczy rozsmarować puree na chlebie, na to nałożyć warstwę masła orzechowego i plastry jabłka. Zaczniemy od pieczonych batatów z delikatną rybą i pachnącym ryżem. Polecam jako danie główne – Moja Chochla.

Dorsz z pieczonymi batatami (2)

Składniki na 3 porcje obiadowe:

2 duże bataty
1 zielona papryka
8 suszonych pomidorów
sól, pieprz do smaku
zioła prowansalskie
łyżeczka papryki słodkiej
oliwa z oliwek
2 płaty filetu z dorsza ze skórą
łyżka masła klarowanego
pół cytryny niewoskowanej
sól morska, pieprz cytrynowy
estragon
szklanka ryżu jaśminowego
mięta lub melisa do przybrania

1. Bataty obieramy ze skóry, myjemy i szatkujemy na cienkie plastry. Paprykę myjemy i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w paski. Naczynie ceramiczne smarujemy delikatnie oliwą. Układamy naprzemiennie bataty, paprykę i suszone pomidory. Delikatnie oprószamy solą ( pomidory suszone są już słone). Przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i posypujemy ziołami. Skrapiamy oliwą i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 35 minut.

Dorsz z pieczonymi batatami (1)

2. Rybę myjemy i osuszamy. Solimy i odkładamy na półmisek. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i dodajemy masło. Układamy na patelni kawałki ryby, oprószamy pieprzem cytrynowym i estragonem, dusimy pod folią aluminiową kilka minut.

3.Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, podajemy z pieczonymi warzywami i ugotowanym ryżem jaśminowym z dodatkiem świeżej mięty lub melisy.

Dorsz z pieczonymi batatami (3)

Dorsz z pieczonymi batatami (4)

Smacznego !

Sprawdź inne dania rybne:

ŁOSOŚ DUSZONY Z ZIOŁAMI SZPINAK I RYŻ

ŁOSOŚ DUSZONY Z ZIOŁAMI SZPINAK I RYŻ

ŁOSOŚ TERIYAKI I SAŁATKA Z PAPAJĄ

ŁOSOŚ TERIYAKI I SAŁATKA Z PAPAJĄ

Print Friendly

Komentarz dla “Dorsz z pieczonymi batatami

  1. coool-shop pisze:

    Thanks for the post. awesome!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *