Czekoladowy sernik z żurawiną

[Głosów:16    Średnia:5/5]

Czekoladowy sernik z żurawiną

Specjalnie na weekendowy wieczór chciałam przedstawić Wam mój mega czekoladowy sernik z żurawiną. Połączenie malin, truskawek, borówek z czekoladą na pewno jest wszystkim znane, czy to w puszystych ciastach, czy to w rumianych sernikach – kwaśny smak owoców od pokoleń świetnie komponuje się ze słodką czekoladą. Rzadko spotykane połączenie czekolady z cierpkimi owocami krzewu żurawinowego zrobiło na mnie piorunujące wrażenie. Królowa słodyczy plus winny smak owocu to jak uczucie pełnych ust czekolady i kieliszek wytrawnego, czerwonego wina. Brzmi jak romantyczna miłość, pełna słodkich i cielesnych uniesień z gorzkim poczuciem rzeczywistości. To mogłaby być historia lektury do poduszki, ale mój sernik kończy się przyjemnym happy endem. To doskonałe wyważenie smaków. Słodycz przełamana kwaśną nutą świeżej żurawiny. Moja mała poezja kulinarna, którą tworzę z przypadku, po prostu, spontanicznie, od tak dla Siebie, dla mojej Rodziny, dla Was. Nic tak nie łączy jak wspólna celebracja dobrego jedzenia. Polecam mój autorski przepis – Moja Chochla.

czoko-sernik-z-zurawina-012

Składniki na okrągłą formę średnicy 21 cm:

1 pełna szklanka wiórków kokosowych
1 pełna szklanka łuskanych pestek słonecznika
1 kopiasta łyżka gorzkiego kakao
2 łyżki powideł śliwkowych, nisko słodzonych

Masa serowa

500 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
4 jajka dużego rozmiaru
4 łyżki cukru ciemnego mucovado
1 kopiasta łyżka skrobi z tapioki ( można zastąpić skrobią kukurydziana lub ziemniaczaną)
200 g gorzkiej czekolady lub deserowej
150 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu

Ponadto:

150 g świeżej żurawiny + kilka świeżych owoców do dekoracji
łyżka ziaren kakaowca
2 łyżki nutelli do posmarowania wierzchu sernika

czoko-sernik-z-zurawina-001-001

Spód

Wiórki kokosowe i słonecznik mielę na drobne okruszki przy pomocy młynka lub malaksera. Dodaję kakao i powidła śliwkowe Mieszam i zagniatam widelcem. Powinna powstać gęsta, gliniasta masa.
Dno formy z odpinanym rantem wykładam papierem do pieczenia (tylko samo dno). Przekładam masę i wyrównuję wierzch, uklepując łyżką.

Masa serowa

Śmietankę zagotowuję i zdejmuję z palnika. Dodaję połamaną na kawałki czekoladę i odstawiam na 2 minuty. Następnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Powinna powstać gęsta polewa czekoladowa. Studzę na zimnym blacie kuchennym.

W kielichu miksera umieszczam zmielony twaróg. Wbijam jajka i dodaję cukier oraz skrobię z tapioki. Mieszam tylko do połączenia składników. Na koniec wlewam delikatnym strumieniem wystudzoną polewę czekoladę. Całość mieszam jeszcze przez chwilę i od razu wylewam na spód w okrągłej formie.

Żurawinę zatapiam lekko w masie serowej. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez 70 minut. Sernik powinien być ścięty i sprężysty w dotyku. Wyjmuję na kratkę i studzę. Odpinam obręcz formy i wkładam do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia schłodzony sernik smaruję płynną nutellą. Posypuję ziarnami kakaowca i przyozdabiam świeżą żurawiną.

czoko-sernik-z-zurawina-025-001

czoko-sernik-z-zurawina-038-001

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *