Czekoladowe ciasto z cukinią i brzoskwiniami

[Głosów:6    Średnia:4.8/5]

Czekoladowe ciasto z cukinią i brzoskwiniami

Będziecie zaskoczeni. Mało spotykane połączenie czekolady z cukinią i brzoskwinią, a jednak wychodzi pyszne ciasto. Przepis powstał spontanicznie. To efekt moich eksperymentów, który i tym razem zakończył się happy endem. Ciasto wykonałam z mąki gryczanej, a więc jest bezglutenowe i ma delikatny orzechowy posmak. Rozpuściłam też 200 g gorzkiej czekolady – to prawdziwy smakołyk dla czekomaniaków. Cukinia nawilża ciasto, a brzoskwinia dosładza wypiek. Smakuje doskonale. Pulchne, bez glutenu i mega czekoladowe z dodatkiem owoców. Musisz je upiec. Polecam to ciasto na letnie popołudnia przy filiżance herbaty w słonecznym zaciszu. Niech ta chwila będzie dla Ciebie!

Czekoladowe ciasto z cukinią i brzoskwiniami (2)

Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 21 cm:

2 szklanki mąki gryczanej
1 mała cukinia
200 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g masła
1 łyżka octu jabłkowego
łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
3 brzoskwinie
4 łyżki cukru trzcinowego ( opcjonalnie)

Czekoladowe ciasto z cukinią i brzoskwiniami (1)

Czekoladowe ciasto z cukinią i brzoskwiniami (3)

W rondelku rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady z masłem. Podgrzewamy i mieszamy na małym ogniu, aż powstanie gęsta polewa. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę gryczaną przesiewamy i wsypujemy do miski. Cukinię myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o małych oczkach wprost do miski z mąką. Wlewamy płynną czekoladę. Dodajemy sodę, czarny pieprz, ewentualnie cukier trzcinowy i na sam koniec ocet jabłkowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy i wyrównujemy, uderzając o blat kuchenny. Brzoskwinie myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i układamy w formie, lekko zanurzając w cieście. Wkładamy do piekarnika na ok 35 minut, do tzw. suchego patyczka.

Ciasto wyjąć po upieczeniu i ostudzić na kratce. Odpiąć rant tortownicy i gotowe.

Czekoladowe ciasto z cukinią i brzoskwiniami (4)

Czekoladowe ciasto z cukinią i brzoskwiniami (5)

Smacznego!

Sprawdź inne wypieki bezglutenowe:

MINI TORCIK Z TRUSKAWKAMI - zamiast mąki pszennej mąka owsiana plus pyszna masa kakaowo - truskawkowa

MINI TORCIK Z TRUSKAWKAMI – zamiast mąki pszennej mąka owsiana plus pyszna masa kakaowo – truskawkowa

tarta jaglana z jeżynami 036_1

Tarta jaglana z jeżynami

CZEKOLADEK BORÓWKOWY - to bezglutenowe brownies na mące z ciecierzycy i mące owsianej

CZEKOLADEK BORÓWKOWY – to bezglutenowe brownies na mące z ciecierzycy i mące owsianej

amarantus 020_1

Amarantus ze śliwkami

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *