Czekoladek borówkowy – bezglutenowe brownies

[Głosów:5    Średnia:4.4/5]

BEZGLUTENOWE BROWNIES Z BORÓWKAMI

Przepis na to ciasto powstał z myślą o tradycyjnym czekoladowym brownies. Wiadomo nie od dziś, że nadmierne spożywanie białej mąki – glutenu powoduje nadmierny przyrost ciała, wzdęcia, różnego rodzaju nietolerancje. W moim przepisie ze składników na ciasto została wyeliminowana mąka pszenna. Zastąpiłam mąkę pszenną mąką z ciecierzycy i mąką owsianą. Mąka z ciecierzycy posiada właściwości wiążące, a mąka owsiana ma właściwości spulchniające. W efekcie uzyskujemy lepsze ciasto, które smakowo w ogóle nie odbiega od pszennych słodkości. Ciasto zyskało miano zdrowego deseru. Z powodzeniem zaserwuj je dzieciom na podwieczorek, będzie im smakowało. Nie znam dziecka, które nie lubi czekolady. Na takie łakocie nie trzeba nikogo namawiać. Czekoladek oprócz prawdziwej czekolady skrywa w sobie jeszcze słodkie borówki. Jest kruchy i mokry – jak brownies. Uwielbiam to ciasto. Piekę je z uśmiechem, bo wiem, że nie zjadam glutenowego gniota, tylko domowy, naturalny wypiek. Ten przepis, mojego autorstwa dedykuję wszystkim, a w szczególności młodym mamom, które nie zdają sobie sprawy o szkodliwej, modyfikowanej żywności. Wybierajmy zdrowe produkty, wolne od GMO. Zapraszam na smakowite czekoladowe ciasto z borówkami – polecam Moja Chochla

czekoladek borówkowy 040_1

Dowiedz się więcej o mące z ciecierzycy – MĄKA Z CIECIERZYCY

Dowiedz się więcej o mące owsianej – MĄKA OWSIANA

czekoladek borówkowy 002_1

Składniki na małą prostokątną formę o wymiarach 20 cm x 25 cm:

100 g mąki z ciecierzycy
100 g mąki owsianej, bezglutenowej
125 g masła
125 g gorzkiej czekolady z zawartością minimum 70 % kakao
100 g cukru nierafinowanego lub mniej
3 jaja w rozmiarze L
łyżka proszku do pieczenia
250 g świeżych borówek

Rozgrzej piekarnik do 1700 C. W kielichu miksera umieść całe jaja. Włącz mikser na wolnych obrotach z użyciem ubijaka . Odmierz ilość cukru. Zwiększ obroty, ubijaj do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Pod koniec ubijania wsyp cukier, łyżka po łyżce. W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i włóż czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpłynie. Zestaw z palnika do przestudzenia. Wystudzoną polewę czekoladową wlej wolnym strumieniem do masy jajecznej. Zmiksuj na wolnych obrotach. Wsyp mąki do misy i wymieszaj przy pomocy mieszadła. Powstanie gęste ciasto, które przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i układamy borówki, wpychając je lekko w ciasto. Pieczemy 30 minut. Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub podać z ubitą śmietaną. Jednak dla mnie wystarczająco smakuje bez dodatków.

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *