Currant Cake

[Głosów:8    Średnia:5/5]

Currant Cake

Słodka pokusa z cyklu porzeczkowe natchnienia. To ekspresowy tort, którym zaskoczysz niespodziewanych gości. Spód ciasta pieczemy tylko 15 minut, a przygotowanie kremu i polewy z czarnych porzeczek zajmie Ci drugie 15 minut. Latem słoneczne kąpiele są najważniejsze, więc warto nie marnować czasu i spróbować rewelacyjnego przepisu na szybki tort z kremem z serka mascarpone i rodzynkami oraz kwaśnego gęstego sosu porzeczkowego. Wszystkie składniki są idealnie skomponowane, aby uraczyć nawet wybredne podniebienia. Ciasto zostało upieczone z mąki orkiszowej i mąki gryczanej z dodatkiem masła i jogurtu typu greckiego. Polecam mój autorski przepis – Moja Chochla.

Currant cake (3)

Składniki na okrągłą formę o średnicy 20 cm:

1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki gryczanej
30 g masła zimnego
3 – 4 łyżki jogurtu typu greckiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru nierafinowanego lub więcej

Krem:

150 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30 %
garść rodzynek
Polewa
250 g czarnych porzeczek
łyżka miodu

Ciasto

Do misy miksera wsypujemy mąkę orkiszową i gryczaną. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Masło wyjmujemy z lodówki i wkładamy do misy. Na wolnych obrotach miksera mieszamy przy pomocy haka. Po chwili dodajemy po łyżce jogurtu, ciasto powinno zmieniać konsystencję w zwartą kulę. Formę okrągłą smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wypełniamy ciastem formę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy na kratkę i studzimy.

Krem

Schłodzoną śmietanę i ser mascarpone umieszczamy w robocie kuchennym i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.

Polewa porzeczkowa

Porzeczki wkładamy do rondelka z grubym dnem i polewamy miodem. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż owoce częściowo się rozpadną i puszczą sok. Odstawiamy do przestudzenia. Na wystudzone ciasto nakładamy biały krem, a następnie oblewamy polewą porzeczkową. Podajemy od razu lub schładzamy w lodówce.

Currant cake (2)

Currant cake (4)

Currant cake (5)

Currant cake (6)

Smacznego!

Print Friendly

3 Komentarze dla “Currant Cake

  1. Marta36 pisze:

    Dziękuję za przepis. Torcik wyszedł wspaniały. Słodki krem z kwaśnymi porzeczki idealne połączenie.

    1. Justyna pisze:

      Witam, cieszę się, że spróbowała pani mojego przepisu. Najważniejsze, że udał się wypiek. Pozdrawiam serdecznie

    2. Justyna pisze:

      To ja dziękuję za uznanie. Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *