Crumble jabłkowo – malinowe

[Głosów:11    Średnia:4.4/5]

Crumble jabłkowo – malinowe

Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Zawsze kiedy go robię, mam wrażenie, że jest to dietetyczne ciasto i można zjeść go więcej, więcej i więcej. Mało kto zna historię crumble. Pomysl na ” crumble ” powstał podczas drugiej wojny światowej, kiedy to brakowało najważniejszych składników. Deficyt na mąkę, cukier, czy masło spowodował, że zaradne gospodynie zaczęły piec ciasta bez spodów, kładąc owoce na dnie formy i przykrywając kruszonką. Najwyraźniej stara zasada dalej obowiązuje – najlepsze przepisy powstają z przypadku. Do crumble można wykorzystać wszystkie owoce, to niebywała zaleta. Można je piec o każdej porze roku i zawsze wspaniale smakuje. Latem będą to owoce sezonowe: truskawki, jagody, porzeczki, wiśnie…, a zimą pozostają jabłka, gruszki, śliwki. Moje crumble to pomieszanie pór roku. Jabłka i maliny podczas pieczenia stworzą przepiękną purpurową masę. W piekarniku kruszonka z migdałów, płatków owsianych i syropu klonowego z cynamonem wchłonie cały owocowy aromat, tak że każdy kęs to będzie prawdziwa rozkosz dla zmysłów. Wyobrażacie sobie, jak pięknie teraz pachnie w mojej kuchni, nie zazdrośćcie, tylko zróbcie też, hahahahahaaa…… to naprawdę super proste i szybkie! Zdradzę Wam jeszcze sekret: to crumble jest bardzo, ale to bardzo zdrowe!

crumble jabłkowo - malinowe (2)

Składniki na 4 porcje:

Kruszonka

szklanka mielonych migdałów
180 g płatków owsianych
3 łyżki oleju kokosowego
100 ml syropu klonowego
2 łyżeczki cynamonu

Owoce

2 jabłka dowolnej odmiany
200 g świeżych lub mrożonych malin
sok wyciśnięty z połowy cytryny niewoskowanej
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka cynamonu

crumble jabłkowo - malinowe (3)

Mielone migdały przesypuję do miski, dodaję płatki owsiane. Mieszam

W niedużym garnuszku podgrzewam olej kokosowy, syrop klonowy i cynamon, aż olej się rozpuści i składniki się połączą.

Łączę suche składniki z mokrymi. Mieszam, a następnoie siekam nożem, tak aby wszystkie składniki tworzyły jednolitą kruchą masę.

Jabłka obieram, wydrążam gniazda, kroję na kawałeczki i umieszczam w rondelku. Podlewam sokiem z cytryny i wrzucam maliny ( mrożonych malin nie trzaba rozmrażać). Słodzę syropem klonowym i przyprawiam cynamonem. Gotuję na wolnym ogniu około 10 minut, aż owoce zmiękną.

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 st. C lub 180 st. C z termoobiegiem.
Gorące owoce przekładam do ceramicznego naczynia i posypuję kruszonką. Piekę 25 – 30 minut, aż wierzch deseru zrobi się złotobrązowy.

Podaję na ciepło. Jeśli zostają resztki crumble, to rano zjadam je na śniadanie z jogurtem lub migdałowym mlekiem – jest pyszne.

crumble jabłkowo - malinowe (1)

crumble jabłkowo - malinowe (4)

Smacznego !

Kącik zdrowych przepisów

Desery mogą być też zdrowe!

Desery mogą być też zdrowe!

Print Friendly

3 Komentarze dla “Crumble jabłkowo – malinowe

  1. Kasia S pisze:

    Bardzo smaczne. Coś do chrupania i te soczyste owoce. Zakochałam się w tym crumble.

  2. Renata pisze:

    Super, muszę wypróbować w zdrowszej wersji, bo ciągle piekę ciasta na mące, a wiem, że nam szkodzi.

    1. Justyna pisze:

      Witam, pani Renato crumble można zajadać się bez końca i nie za szkodzi. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *