Ciasto marchewkowe z karmelową polewą
Przychodzi czasem nieodparta ochota na ciasto. Pokusa, by sięgnąć po słodycz, która zamienia stres w błogi stan spokojnego podjadania. Zatrzymasz na momemt natłok myśli i niezrealizowanych spraw. W głowie usłyszysz „chwilo trwaj”, a potem dopadnie Cię prześladujące poczucie winy. Przecież nie chcesz opychać się pustymi kaloriami. Stop! Zapomnij o tym! Wlaśnie teraz możesz upiec klasyczne ciasto ze zdrowych składników. Popijając herbatę i wcinając kawałek po kawałku słodkiego ciasta nie będziesz zadręczać się wyrzutami sumienia. Łącz przyjemność z pożytecznym. Zaspokajaj swoje zachcianki na slodycze i jednocześnie zadbaj o swoje ciało Co powiecie na ciasto, po którym uwalnia się mnóstwo energii? Dzięki niezwykłej super żywności możliwe jest wszystko. Marketowe, chemiczne wynalazki oddejdą wreszcie do lamusa. Liczy się zdrowie i naturalne odżywianie. Jeśli lubisz połączenie warzyw w słodkich wypiekach, to z pewnością dasz się namówić na zdrowe ciasto marchewkowe, które oblałam aksamitną polewą z bananów i daktyli, przypominającą smak karmelków z lekką nutą kardamonu. Nie ma potrzeby zakupu gotowej masy karmelowej, skoro natura skrywa w sobie tyle ciekawych smaków i aromatów, warto je odkrywać i pobudzać idee zdrowego odżywiania.
Przepis zainspirowany książką „Smakowita Ella” Ella Woodward
Składniki na okrągłą blaszkę wielkości 21 cm:
3 średniej wielkości marchewki
400 g mąki gryczanej
120 g mielonych migdałów
2 lyżki nasion chia
1/2 szklanki rodzynek
3 łyżki dżemu ananasowego lub brzoskwiniowego, niskosłodzonego
1 i 1/2 szklanki mleka dowolnego ( użyłam kokosowego)
1/2 szklanki dowolnej substancji słodzącej ( użyłam syropu z agawy)
olej kokosowy do natłuszczenia formy
Polewa „karmelowa”
3 dojrzałe banany
10 wypestkowanych daktyli
2 łyżki masła słonecznikowego lub masła orzechowego
1 łyżeczka kardamonu mielonego
4 łyżki soku bananowego
Ponadto:
100 g liofilizowanych ananasów do dekoracji ( opcjonalnie)
Wykonanie
Suche składniki
Mąkę gryczaną i migdałową wsypuje do misy. Dodaje nasiona chia i rodzynki
Mokre składniki
Do blendera przekładam dżem ananasowy i wlewam mleko z syropem z agawy. Miksuję. Przelewam masę do misy z suchymi składnikami. Obieram marchewke i trę na tarce o grubych oczkach. Mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami. Powinna powstać gładka masa.
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 st. C. Natłuszczam formę olejem kokosowym. Surowe ciasto przekładam do formy i piekę w piekarniku 30 minut, aż wierzch stanie się złotobrązowy.
Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce. Czas na końcowy etap – polewę.
Polewa
Wszystkie składniki umieszczam w pojemniku miksera i miksuję na gładką, płynną masę.
Wystudzone ciasto oblewam „karmelową” polewą i dekoruję liofilizowanymi ananasami.
Życie bez słodyczy byłoby zbyt nudne ….
Czerp moc z owoców i bakalii
Zrobiłam wczoraj, skusiłam się i nie byłam zawiedziona. W smaku pyszne, miękkie i wilgotne. Takie klasyczne ciasto.
Witam Cię ;-),jak miło, cieszę się, że smakowało. Będę myśleć nad nowym zdrowym ciastem ;-)Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia.