Ciasto kruche z żurawiną

[Głosów:8    Średnia:5/5]

Ciasto kruche z żurawiną

Cierpko słodki smak jagód krzewu żurawiny i słodkie kruche ciasto to bardzo znajome mi połączenie. Takim kawałkiem maślanego ciasta z kwaśnymi owocami witała mnie zawsze moja babcia, kiedy odwiedzałam ją w rodzinnych stronach Łańcuta. Zbieranie owoców z krzewów w upale, a potem zapach pieczonego ciasta na piecu. Jeden wieczór i nie było czym dzielić, takie pyszności się jadało. Można teraz tylko pomarzyć o takim obrazku z dzieciństwa. Myślę, że ta pełna blaszka kruszonki z rubinowymi oczkami przywoła niejednemu sielskie wspomnienia. Cierpkie jagody żurawiny przyciągają nie tylko intensywną barwą czerwieni, mieniącą się w jesiennych promieniach, ale też swoimi ukrytymi właściwościami prozdrowotnymi. Z tych jadalnych jagód wyrabia się też galaretki, słynne sosy żurawinowe, stanowiące tradycyjny dodatek do dziczyzny i indyka, nawet szwedzkie klopsiki podaje się z konfiturą z żurawiny. Dzisiaj wraz z Młynami Stoisław zapraszam na pachnące, owocowe ciasto. Tutaj jakość użytej mąki do wypieku zawsze idzie w parze ze smakiem. Polecam – Moja Chochla.

ciasto-kruche-z-zurawina-mlyny-stoislaw-2

Składniki na blachę o wymiarach 22,5 cm * 32,5 cm:

3 szklanki mąki pszennej, tortowej Młyny Stoisław
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
skórka z 1 cytryny niewoskowanej
kostka masła zimnego
1 duże jajko
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki zimnej wody
335 g żurawiny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki skrobi kukurydzianej
sok z 1 cytryny niewoskowanej

ciasto-kruche-z-zurawina-mlyny-stoislaw-1

 

Rozgrzewam piekarnik do 190 st. C. Formę do pieczenia o wymiarach 22,5 cm x 32,5 cm wykładam papierem pergaminowym.

W misie robota kuchennego mieszam mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i skórkę otartą z cytryny. Dodaję pokrojone w kostkę, schłodzone masło i miksuję całość przy pomocy haka do momentu powstania małych grudek ciasta.

Dodaję jajko i ekstrakt waniliowy. Mieszam. Następnie zaczynam dodawać wodę, po 1 łyżce naraz i miksuję całość, dopóki ciasto nie połączy się w zwartą kulę. W moim przypadku potrzebne były jedynie 2 łyżki wody( można dodać więcej).

Ciasto odrywam palcami od zwartej kuli i wylepiam nim całą powierzchnię blaszki z pergaminem.

W średniej wielkości misce mieszam cukier puder i skrobię kukurydzianą. Dodaję umytą żurawinę i sok wyciśnięty z cytryny. Mieszam całość, żeby wszystkie owoce były równomiernie pokryte. Nadzienie rozprowadzam na wierzchu znajdującego się w formie ciasta.

Pozostałą część ciasta dzielę na małe kawałki ( formując płaskie cienkie placuszki) i układam na wierzchu nadzienia. Piekę przez 30-35 minut, do suchego patyczka ( boki i wierzch ciasta powinny być przyrumienione).

Ciasto studzę w formie na kratce. Następnie trzymając za papier przekładam na deskę i kroję w kwadraty.

ciasto-kruche-z-zurawina-mlyny-stoislaw-4

ciasto-kruche-z-zurawina-mlyny-stoislaw-3

ciasto-kruche-z-zurawina-mlyny-stoislaw-5

Smacznego !

Najwyższej jakości produkty i surowce zbożowe – polecam Moja Chochla

logo-mlyn-stoislaw

Sklep Młyny Stoisław

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *