Ciasteczka owsiane z orzechami włoskimi

[Głosów:10    Średnia:4.7/5]

Ciasteczka owsiane z orzechami

Bardzo lubię piec ciasteczka na tzw: „dwa kęsy”. Są pożywne, smaczne i proste w wykonaniu. Ostatnio sporo ich napiekłam, a potem częstowałam wszystkich łakomczuchów. Uśmiechnięte buźki zadowolonych dzieciaków pałaszujących ciasteczka sprawiają najwięcej przyjemności. Chyba jeszcze więcej od przyjemności z ich jedzenia. Dorośli też nie odmawiali. No cóż magia słodkiego chrupania wciąga wszystkich, nie da się ukryć słabości do podjadania. Warto jednak zwrócić uwagę na to co będziemy przegryzać. Lepiej jeśli będą to zdrowe ciasteczka, niż kupne, pełne cukru zapychacze. Przy okazji wpadłam na pomysł kilku ciekawych połączeń składników, które tworzą zwartą masę, przypominającą kruche herbatniki. Te ciasteczka to zdrowa forma przekąsek między posiłkami. Dobrze sprawdzą się na szybkie śniadanie – z braku czasu, w pospiechu zamiast maślanego rogala złap w rękę owsiane ciastko. Schowaj też ciasteczka do kolorowej puszki, włóż do torby, plecaka swoim domownikom – sprawisz im dużo radośći. Wiele zalet z tego pieczenia, a najbardziej z pożywienia. Chrup, chrup….

ciasteczka owsiane z orzechami (3)

Składniki na 18 sztuk:

1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka maki owsianej lub zmielonych na pyłek zwykłych płatków owsianych ( jeśli jesteś na diecie gluten free to wybierz te bez zanieczyszczeń glutenem)
1/2 szklanki płatków górskich
4 łyżki słodkich powideł śliwkowych ( najlepsze są domowe powidła)
1 duży, dojrzały banan
100 g orzechów włoskich
1 łyżeczka sody oczyszonej
1 płaska łyżeczka kakao lub karobu ( zamiennik dla alergików)
50 g roztopionego masła

Do miski przesypuję wszystkie suche składniki. Orzechy włoskie siekam drobno i wsypuję do miski. Dodaję sodę oczyszczoną, kakao lub karob. Wlewam przestudzone, rozpuszczone masło. Dodaję powidła śliwkowe i rozgniecionego na papkę banana. Wszystko mieszam widelcem do uzyskania gęstej, jednolitej, kruchej masy.

Z masy formuję płaskie placuszki wielkości ok. 2 cm. Układam na blasze wyłożonej pergaminem, zachowując nie duży odstęp ( będą rosły). Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 20 minut. Wyjmuję i studzę na kratce. Przestudzone przekładam na półmisek.

Są pyszne, a z kubkiem gorącej czekolady to po prostu bajka…..

ciasteczka owsiane z orzechami (1)

ciasteczka owsiane z orzechami (4)

ciasteczka owsiane z orzechami (2)

 

Smacznego !

Wypróbuj inne ciasteczka

Ciasteczka na śniadanie bez mąki - słodkie, ale bez cukru. Samo zdrowie

Ciasteczka na śniadanie bez mąki – słodkie, ale bez cukru. Samo zdrowie

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *