Chlebek cukiniowy

[Głosów:7    Średnia:5/5]

Chlebek cukiniowy

Chleb pieczony z dodatkiem cukinii. Podobno smakuje jak pasztet. Ma przypieczoną skórkę i wilgotny miąższ. Dla mnie przypomnienie smaku jesiennego ciasta orzechowego. Jest smaczny, nawet bez żadnych dodatków. Prosty przepis i nie wiele pracy. To nie wątpliwie atut. Wszystkie składniki lądują w jednej dużej misie. Mieszamy drewnianą łyżką i rozlewamy ciasto do keksówek. Chlebek możemy wykonać w pikantnej lub łagodnej wersji, dozując odpowiednią ilość przypraw. Ja upiekłam chlebki z myślą o dziecku dlatego są pozbawione ostrości. Produktem spajającym składniki oprócz jaj jest śmietana kokosowa. Można zamienić ją na jogurt naturalny, bądź kwaśną śmietanę. Skórka pomarańczowa to magiczny składnik, który otula swoim aromatem rumiany wypiek. Chleb nie zawiera drożdży, toteż nie wyrasta ponad formę, ale smak i zapach bezcenny. Polecam wszystkim zagonionym domowy, szybki chlebek cukiniowy.

chlebek cukiniowy (4)

Składniki na 2 chlebki, pieczone w keksówkach:

1 duża cukinia ( ok 200 g startej cukinii)
2 jajka rozmiaru L, najlepiej ekologiczne
pół szklanki śmietany kokosowej lub kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki miodu spadziowego
4 łyżki oliwy
100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 g mąki pszennej -graham
skórka otarta z jednej pomarańczy niewoskowanej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 lub cała łyżeczka soli
pół łyżeczki ostrej papryki ( opcjonalnie)
garść posiekanych orzechów pekan lub włoskich

chlebek cukiniowy (1)

Odmierzamy odpowiednią ilość mąki orkiszowej i mąki pszennej. Cukinię myjemy i obieramy ze skóry. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Pomarańczę szorujemy pod bieżącą wodą i sparzmy wrzątkiem. Następnie ocieramy skórkę na tarce.Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misie. Dodajemy śmietanę, jajka, miód, oliwę, proszek do pieczenia i sodę. Doprawiamy solą i ewentualnie ostrą papryką. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki i przekładamy najlepiej do jednorazowych keksówek. Pieczemy 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Studzimy na kratce i wyjmujemy z foremek.

chlebek cukiniowy (5)

chlebek cukiniowy (2)

chlebek cukiniowy (3)

Smacznego!

Print Friendly

7 Komentarze dla “Chlebek cukiniowy

  1. Monika S pisze:

    Ciekawy przepis. Dzięki wypróbuję.

    1. Justyna pisze:

      Cieszy mnie to i poczekam na opinię

  2. gefion pisze:

    Ciekawe informacje już dawno nie czytałem takiego fajnego artykułu.

    1. Justyna pisze:

      Dziękuję 😉 Pozdrawiam serdecznie

  3. Ciekawe informacje już dawno nie czytałem takiego fajnego artykułu.

    1. Justyna pisze:

      Dziękuję 😉

  4. OCP kraj pisze:

    Dobry tekst brawo dla autora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *