Chleb orkiszowy na maślance

[Głosów:11    Średnia:4.4/5]

Chleb orkiszowy na maślance

Zgodnie z obietnicą zaczęłam eksperymentować z maszyną do wypieku chleba. Jeśli zamierzasz właśnie zakupić takiego pomocnika, to będzie to dla Ciebie idealny, pierwszy przepis. Upieczenie chleba w takiej maszynce to błachostka. Zawsze to lepsza opcja od kupowania sklepowych, pseudo zdrowych chlebków. Najistoniejsze jest dobranie odpowiedniej ilości i rodzaju mąki. Wszystko zależy od naszych preferencji. Dla mnie ważne jest dobra jakość zastosowanej mąki. Staram się tak połączyć składniki, by chleb wyszedł nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Odbiegam od stosowania mąki tortowej i polepszaczy mąki, które oprócz zalety dobrego wyrastania nie wnoszą już nic pożytecznego. Do wypieku tego chleba użyłam świeżych drożdży, mąki orkiszowej, gryczanej i ziemniaczanej z dodatkiem maślanki. Ciasto chlebowe wzbogaciłam ziarnami czarnuszki, by uwydatnić jego wyraźny smak. Chleb w smaku przypomina prażone orzechy. Ma zwartą, miękką strukturę z chrupiącą skórką. Świetnie się kroi, nawet w najcieńsze kromki. Chlebek najsmaczniejszy jest po wystudzeniu. Zachowuje świeżość do dwóch dni. Przechowuję go w lodówce zawinięty w papier pergaminowy. Proces wypieku chleba trwa 3 godziny, ale mój kuchenny asystent wykona za mnie całą robotę. Wszystkie składniki umieszczam w rynience, nastawiam program wyrastania i wypiekania. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągam pachnący, świeżutki chlebek. Dochodzę do wniosku, że czasem warto ułatwić sobie życie. W między czasie mogę wyjść z domu lub zająć się innym kulinarnym wyzwaniem. Wspaniały zapach podczas pieczenia chleba to sygnał dla zmysłów, by ukroić sobie kromeczkę.

IMG_4466-001_wynik

Składniki na bochenek o wadze ok. 900 g:

350 ml maślanki lub kefiru
100 ml wody
2 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży
250 g mąki orkiszowej
100 g mąki gryczanej
150 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka czarnuszki ( opcjonalnie)

Chleb pieczony metodą dla maszynistów

Wszystkie płynne składniki wlewam do pojemnika. Wsypuję odmierzone suche składniki. Jeśli używam świeżych drożdży to najpierw trzeba zrobić rozczyn. Do garnuszka wkładam drożdże. Zasypuję cukrem i mieszam, czekam, aż się rozpuszczą. Po czym robię w mące niewielką dziurę i wlewam do niej upłynnione już drożdże. Jeśli używam suchych drożdży to nie ma konieczności ich wcześniejszego rozrabiania i dosypywania cukru do ciasta. Nie spowoduje to zmiany smaku chleba.

Ustawiam program basic, wybieram ciemną skórkę, wagę – 900 g. Po 3 godzinach wyjmuję chleb na deskę drewnianą. Kroję dopiero po całkowitym wystudzeniu. Ważne, aby nie zostawiać chleba w wypiekaczu zbyt długo, w przeciwnym razie wysuszłby się i stwardniał.

IMG_4461-001_wynik

IMG_4464-001_wynik

IMG_4468-001_wynik

Smacznego!

Przetestuj przepisy:

Chleb orkiszowy ze śmietanką kokosową

Chleb orkiszowy ze śmietanką kokosową

Chleb z samych ziaren - Nowe życie

Chleb z samych ziaren – Nowe życie

Chlebek cukiniowy

Chlebek cukiniowy

Print Friendly

6 Komentarze dla “Chleb orkiszowy na maślance

  1. Nika pisze:

    Cudny chleb! Tylko nie trzymaj chleba w lodówce! Nigdy! Na pewno będzie świeższy niż 2 dni!

    1. Justyna pisze:

      Bardzo dziękuję za uwagi. Pozdrawiam ciepło 😉

  2. Arkadiusz pisze:

    Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    1. Justyna pisze:

      Panie Arku dziękuję i też cieplutko pozdrawiam 😉

  3. Ewa pisze:

    Chleb wyszedł identyczny jak Pani. Bardzo smaczny. Dziękuję.

    1. Justyna pisze:

      Witam, cieszę się Pani Ewo. Dziękuję i pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *