Budyniowe babeczki z borówkami
Maj to czas owoców! Któż z nas nie lubi słodkich babeczek, tartaletek, placków. Najlepsze są oczywiście te przyrządzone według przekazywanych z pokolenia na pokolenie rodzinnych receptur. Te słowa słyszymy od każdej chwalonej gospodyni. Jednak korzystając z pełni sezonu, warto też sięgnąć po nowe pomysły. Może na kartkach domowego zeszyciku zapisze się kolejny przepis. Zwłasza, że majowe owoce są doskonałym żródłem przeciwutleniaczy i witamin. Lekko kwaśny smak rabarbaru, truskawek, borówek na puszystym lub kruchym cieście sprawi, że żaden deser nie będzie za słodki. Wpadłam na pomysł upieczenia małych babeczek dla leniuchów i łakomczuchów zarazem. To nieskomplikowane, nie wymagające za wiele czasu ciasto, które zawsze się udaje. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do foremek, dodać kilka borówek, upiec i już mamy pyszny podwieczorek na poczęstunek u mamy.
Uczcijmy słodko ten dzień mamy!
Składniki na 16 babeczek:
200 g mąki owsianej
200g mąki orkiszowej lub pszennej
2 jajka
80 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
150 g cukru
15 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
torebka budyniu waniliowego
550 ml mleka roślinnego lub krowiego
300 g umytych borówek lub truskawek
250 ml kremówki 30%
Przygotowanie
Odlewam z 550 ml szklankę mleka,a z pozostałych 300 ml odlewam trochę do kubka i mieszam z proszkiem budyniowym oraz dwoma łyzkami cukru. Resztę doprowadzam do wrzenia i robię gęsty budyń. Zostawiam do ostygnięcia, a następnie mieszam z połową borówek.
W jednej misce mieszam jaja, olej i szklankę mleka. Do drugiej miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia, dosypuję cukier i cukier waniliowy, mieszam. Mąkę z cukrem dodaję do mokrych składników i energicznie wyrabiam ciasto przy pomocy widelca, aż stanie się jednolite.
Do każdej foremki na babeczkę wkładam po dwie łyżeczki ciasta i po łyżeczce budyniu z borówkami, a na to na całej powierzchni babeczek jeszcze po jednej łyżeczce ciasta.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około pół godziny. Ostudzone babeczki ozdabiam ubitą śmietaną i pozostałymi borówkami.
Rada
Babeczki dobrze przechowują sie w lodówce w zamikniętym pojemniku. Możemy je również zapakować na prezent do eleganckiego pudełeczka, ale już bez śmietany.
Smacznego!
Zobacz tort i tartę jaglaną