Budyniowe babeczki z borówkami na dzień mamy

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Budyniowe babeczki z borówkami

Maj to czas owoców! Któż z nas nie lubi słodkich babeczek, tartaletek, placków. Najlepsze są oczywiście te przyrządzone według przekazywanych z pokolenia na pokolenie rodzinnych receptur. Te słowa słyszymy od każdej chwalonej gospodyni. Jednak korzystając z pełni sezonu, warto też sięgnąć po nowe pomysły. Może na kartkach domowego zeszyciku zapisze się kolejny przepis. Zwłasza, że majowe owoce są doskonałym żródłem przeciwutleniaczy i witamin. Lekko kwaśny smak rabarbaru, truskawek, borówek na puszystym lub kruchym cieście sprawi, że żaden deser nie będzie za słodki. Wpadłam na pomysł upieczenia małych babeczek dla leniuchów i łakomczuchów zarazem. To nieskomplikowane, nie wymagające za wiele czasu ciasto, które zawsze się udaje. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do foremek, dodać kilka borówek, upiec i już mamy pyszny podwieczorek na poczęstunek u mamy.

Uczcijmy słodko ten dzień mamy!

Budyniowe babeczki z borówkami www.mojachochla (2)

Składniki na 16 babeczek:

200 g mąki owsianej
200g mąki orkiszowej lub pszennej
2 jajka
80 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
150 g cukru
15 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
torebka budyniu waniliowego
550 ml mleka roślinnego lub krowiego
300 g umytych borówek lub truskawek
250 ml kremówki 30%

Budyniowe babeczki z borówkami www.mojachochla (3)

 

Przygotowanie

Odlewam z 550 ml szklankę mleka,a z pozostałych 300 ml odlewam trochę do kubka i mieszam z proszkiem budyniowym oraz dwoma łyzkami cukru. Resztę doprowadzam do wrzenia i robię gęsty budyń. Zostawiam do ostygnięcia, a następnie mieszam z połową borówek.

W jednej misce mieszam jaja, olej i szklankę mleka. Do drugiej miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia, dosypuję cukier i cukier waniliowy, mieszam. Mąkę z cukrem dodaję do mokrych składników i energicznie wyrabiam ciasto przy pomocy widelca, aż stanie się jednolite.

Do każdej foremki na babeczkę wkładam po dwie łyżeczki ciasta i po łyżeczce budyniu z borówkami, a na to na całej powierzchni babeczek jeszcze po jednej łyżeczce ciasta.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około pół godziny. Ostudzone babeczki ozdabiam ubitą śmietaną i pozostałymi borówkami.

Rada

Babeczki dobrze przechowują sie w lodówce w zamikniętym pojemniku. Możemy je również zapakować na prezent do eleganckiego pudełeczka, ale już bez śmietany.

Budyniowe babeczki z borówkami www.mojachochla (5)

Budyniowe babeczki z borówkami www.mojachochla (1)

Budyniowe babeczki z borówkami www.mojachochla (4)

 

Smacznego!

Zobacz tort  i tartę jaglaną

Tort Merci....

Tort Merci….

Tarta jaglana z jeżynami

Tarta jaglana z jeżynami

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *