Bruschetta z kurkami i camembertem

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Bruschetta z kurkami i camembertem

Choć bruschettę zwykle podaje się posmarowaną włoską oliwą z pomidorami i bazylią, pomyślałam o innym połączeniu smaków. Tym razem będzie to francuski ser o intensywnym aromacie, który w piekarniku rozleje się po grzance, aż po same brzegi oraz szlachetne małe grzybki, duszone na miodzie w rumie. Bardzo smaczna przekąska. Zaskocz przyjaciół na imprezie niezwykłym połączeniem smaków i podaj im rarytasową przystawkę. Polecam!

bruschetta z kurkami i camembertem (1)

Bruschetta – rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch. Jest to grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii. Pierwotnie była prostym daniem rolników, plantatorów oliwek. Mogła narodzić się w tłoczniach, gdzie robotnicy spędzali wiele godzin przy monotonnej pracy, opiekając na ogniu kawałki chleba, polewając oliwą i posypując solą. Dotąd nie ustalono jednoznacznie, w którym regionie bruschetta się narodziła. Prawdopodobnie mogła to być Toskania, Kalabria, Apulia lub całe centralne i południowe Włochy. 2 lutego każdego roku w Spello (Umbria) odbywa się święto bruschetty.

bruschetta z kurkami i camembertem (2)

Składniki dla 6 osób:

1 duża bagietka pełnoziarnista lub pszenna
4 szalotki
250 g kurek
3 ząbki czosnku, kilka igiełek świeżego rozmarynu
łyżeczka miodu
łyżeczka chilli
100 ml rumu
200 g sera camembert
pęczek natki pietruszki
łyżka masła

Kurki dokładnie umyć i osączyć. Większe pokroić, a mniejsze można zostawić w całości. Cebulę i czosnek pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na maśle. Dodać kurki, dusić kilka minut pod przykryciem. Podlać rumem, zwiększyć ogień i gotować, aż alkohol odparuje. Następnie dodać miód i chilli do smaku. Pietruszkę posiekać i dodać do grzybków na sam koniec gotowania, wymieszać.

Bagietkę pokroić w długie ukośne kromki. Można posmarować oliwą, ale ja tego nie zrobiłam. Pokroić camembert na plastry i ułożyć je na każdej kromce. Dodać igiełki świeżego rozmarynu. Lekko zrumienić w piekarniku rozgrzanym do 180 0 C. Nałożyć kurki na grzanki i podawać na ciepło.

bruschetta z kurkami i camembertem (3)

bruschetta z kurkami i camembertem (4)

bruschetta z kurkami i camembertem (5)

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *