Banoffee Pie

[Głosów:9    Średnia:5/5]

Banoffee Pie

Banoffe Pie – popularne ciasto, a tu fantastyczny deser, który spełnia wszelkie oczekiwania: smakowe, wizualne i co najważniejsze odżywcze. Na pierwszy rzut oka deser wygląda całkiem tradycyjnie. Przepych, bogactwo składników, bomba kaloryczna. Mało kto uwierzyłby, że w szklanym pucharku są same super produkty, które mają działania zdrowotne. Karmolowe w smaku orzechy pekan, do złudzenia przypominające w smaku cukierki, ten smak można wyraźnie poczuć, gdy podprażymy je na patelni. Cudownie słodkie daktyle i banany, które skradły moją duszę chyba już na zawsze. Genialne produkty, z których mogę stworzyć pyszne kremy, piec ciasta, dodawać do owsianek, jaglanek i zwyczajnie wyjadać łyżkami ze słoika, zupełnie bez wyrzutów sumienia.Orzechy, daktyle, banany i gęste masło orzechowe tworzą nieziemską mieszankę kalorii, które nie odłożą się w postaci niepożądanego tłuszczu na brzuszku mój ty słodki łakomczuszku 😉 To kolejny deser, który skradł serce moich domowników, przyjaciół i znajomych – nigdy nie mam jego dość. Aromatyczny, kremowy, słodki i dekadencki. Taki jest Banoffee Pie. Dziękuję Elle Woodward

Banoffee Pie (1)

Składniki na dwie porcje:

Pierwsza warstwa

70 g orzechów pekan
100 g orzechów laskowych
2 łyżeczki masła orzechowego, niesolonego
1 łyżka miodu lipowego lub syropu klonowego
2 wypestkowane daktyle

Druga warstwa

2 dojrzałe banany + 1 banan do pokrojenia w plasterkach
2 łyżki masła orzechowego

Trzecia warstwa

6 wypestkowanych daktyli
2 łyżki masła orzechowego
3 śliwki suszone
1 banan
4 łyżki wody

Banoffee Pie (2)

Wykonanie

Orzechy pekan i orzechy laskowe umieszczam w malakserze i miksuję na drobne okruszki. Dodaję miód, masło orzechowe, daktyle. Wszystko miksuję na kleistą masę, którą wypełniam dno pucharków i dociskam łyżką.

 Banany miksuję z masłem orzechowym. Przelewam do pucharków i na 10 minut wkładam do lodówki, by masa stężała.

Daktyle, śliwki suszone i banana umieszczam w malakserze. Dodaję masło orzechowe i wlewam odrobinę wody. Miksuję na gładki krem.

 Pucharki wyjmuję z lodówki. Banana dzielę na pół i kroję w plasterki. Do każdego pucharka wkładam po kilka plasterków owocu. Zalewam ostatnią warstwą kremu, a na wierzchu układam jeszcze kilka plastrów banana. Dla spragnionych słodyczy, polecam polać syropem klonowym.

Podawać natychmiast lub schłodzić dodatkowo w lodówce.

Banoffee Pie (3)

Banoffee Pie (4)

Banoffee Pie (5)

Na zdrowie!

Spróbuj jeszcze:

Truskawkowy desewr na diecie

Truskawkowy deser na diecie

Krem z owoców południowych

Krem z owoców południowych

Krem bakaliowy z bananami

Krem bakaliowy z bananami


Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex
78

Print Friendly

8 Komentarze dla “Banoffee Pie

  1. julita pisze:

    Doskonały deser

    1. Justyna pisze:

      Dziękuję 😉

  2. Renata pisze:

    Mega słodki deser, odlot dla zmysłów. Brawo!

    1. Justyna pisze:

      Dziękuję :-)

    1. Justyna pisze:

      Witam serdecznie. dziękuję za komentarz ;-)Pozdrawiam.

  3. KasiaR pisze:

    Jestem zaskoczona połączeniem składników. Nigdy dotąd nie stosowałam takich połączeń. Pyszny deser. Pozdrawiam.

    1. Justyna pisze:

      Samo zdrowie i przyjemnośc z jedzenia. Pozdrawiam również 😉

Odpowiedz na „KasiaRAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *