Banana Cake

[Głosów:8    Średnia:5/5]

Banana Cake

Kto lubi banany, pokocha to ciasto. Dawno już nie jadłam takiego bananowca. Mięciutkie, wilgotne, pulchne ciacho w stylu babki. Gwarantuję, że będzie smakowało. Można poszaleć i jeszcze polać polewą czekoladową, ale ja wolę bez dodatkowej porcji kalorii. Przyznam się, zjadłam je na śniadanie. Stało na stole, więc skusiłam się na kawałek. Nie ma co żałować, ciasto bez glutenu nie zaszkodzi. Jako bazy do ciasta użyłam mieszanki mąk bezglutenowych z dodatkiem bezglutenowej mąki gryczanej. W sklepach dostępne są różne bezglutenowe koncentraty ciasta, jednak zawierają niepotrzebne substancje typu guma ksantanowa. Tego składnika radziłabym unikać. Najlepiej stworzyć własną, domową kompilację z których będziemy piec zdrowe wypieki.Poznajmy zatem skład naszego banana cake.

banana-cake-1

Składniki na okrągłą formę o średnicy 21 cm:

Mieszanka

25 g mąki kukurydzianej
25 g mąki ryżowej
25 g mąki ziemniaczanej
25 g mąki z tapioki

150 g mąki gryczanej
80 g cukru nierafinowanego
120 g masła w temperaturze pokojowej
2 jaja w temperaturze pokojowej
3 dojrzałe banany
2 łyzeczki proszku do pieczenia
2 łyżki startej czekolady gorzkiej

banana-cake-2

Masło ucieram z cukrem za pomocą miksera do gładkiej jasnej masy. Dodaję po jednym jajku, dalej ucierając.

Wszystkie rodzaje mąk mieszam z proszkiem do pieczenia i łączę z maślaną masą przy pomocy haka do wyrabiania ciast.

Banany obieram i rozgniatam widelcem na miazgę. Dodaję do misy i mieszam dokładnie.
Na sam koniec wsypuję startą na tarce czekoladę. Można użyć dowolnej, ulubionej czekolady. Ja użyłam gorzkiej. Mieszam wszystkie składniki.

Foremkę wykładam papierem pergaminowym. Nastawiam piekarnik na 180 st. C. Przekładam ciasto do tortownicy i wyrównuję, uderzając o blat kuchenny. Piekę 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wyjmuję i studzę na kratce. Odpinam obręcz i kroję w trójkąty. Dla mnie pyszne, nawet bez polewy czekoladowej.

banana-cake-3

banana-cake-4

Smacznego!

Print Friendly

2 Komentarze dla “Banana Cake

  1. Jaglusia pisze:

    Wygląda jak omlet! Jestem ciekawa smaku. :) Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/

  2. princessfood pisze:

    Świetny przepis,całkiem prosty a efekt naprawdę zaskakujący :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *