Babka orzechowa

[Głosów:5    Średnia:5/5]

ŚWIĄTECZNA BABKA ORZECHOWA

Pyszne ciasto, które powstało na prośbę domowników – by do upieczenia babki wykorzystać jeden z ich ulubionych kremów kanapkowych. Okazało się, że równie chętnie sięgają po nią dorośli ;-). Smak masła orzechowego nie zdominował babki, pozostaje lekko orzechowa, bardzo puszysta. W niczym nie przypomina ciężkich ciast na maśle, a z polewą z białej czekolady nie ma sobie równych… Można się w niej zakochać :-). Przyozdobiłam ją  migdałami w czekoladzie. Będzie pięknie pysznić się na stole wśród wielkanocnych wypieków. Polecam od serca, bo dużo w niej słodyczy i miłości.

babka orzechowa 031_1

Składniki na formę do babki z kominem o średnicy 24 cm

120 g masła miękkiego
150 g masła orzechowego
5 jajek w temp. pokojowej ( białka i żółtka oddzielnie)
120 g drobnego cukru do wypieków (można więcej)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka roślinnego (60 ml)

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę (mikserem lub ręcznie). Stopniowo dodawać masło orzechowe, dalej ucierając. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, mleko. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy szpatułką.

Masę przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką pszenną formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Możecie piec w silikonowej formie, taka forma nie wymaga natłuszczenia.

Piec w temperaturze 160 º C przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170 º C i piec kolejne 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, polać polewa czekoladową. Ułożyć na wierzchu migdały w czekoladzie.

babka orzechowa 042_1

Polewa czekoladowa:

100 g białej czekolady
50 g masła

Masło roztopić w garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty po czym wymieszać do jej roztopienia.

babka orzechowa 015_1

Wesołych Świąt;-)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *