Babka kakaowa ze skórką pomarańczową

[Głosów:4    Średnia:5/5]

Świąteczna baba kakaowo pomarańczowa

Z czym kojarzą Ci się Święta? Na samą myśl wymieniam jednym tchem: sernik, mazurek, baba drożdżowa i piaskowa. Wszystkie wypieki takie okazłe, rumiane i pachnące. Zachęcają swym wdziękiem, by je podzielić na kawełczki i czestować się do woli. Jeszcze nie ten moment, jeszcze jest czas na cukiernicze popisy. Bo przecież to Wielkanoc, chwila, w której wszystko mu si być wyjątkowe. Nie żałujmy więc jaj, mąki, masła i bakalii. Niech staną na stole puchate, ciężkie od rodzynek, orzechów i maku, świąteczne ciasta pełne smaku i aromatu cytrusowych skórek. Będzie słodko i błogo, jak w niebie. Już nie mogę się doczekać widoku odświętnej zastawy wśród tulipanów i żonkili oraz mieniących się w promieniach słonecznych moich pysznych wypieków. Zaczynam od babki marmurkowej z kakao w połączeniu z dużą porcją otartej skórki pomarańczowej, którą włożę do święconki. Mam nadzieję, że po drodze nie zniknie z koszyka ;-)Wesołego…

babka kakaowo pomarańczowa (1)

Składniki na formę do babki z kominem o śred. 18 cm:

5 jaj
125 g masła
125 g margaryny
szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
170 g mąki pszennej, tortowej
80 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 2 pomarańczy wyparzonych i wyszorowanych
łyżeczka olejku pomarańczowego
2 kopiaste łyżki kakao

babka kakaowo pomarańczowa (2)

Masło i margarynę umieszam w rondelku, wsypuję cukier i cukier waniliowy, delikatnie podgrzewam, aż tłuszcz zacznie się rozpuszczać. Przekładam do misy miksera i ubijam na kremową masę. Powoli wbijam po jednym jajku, nie przerywając ubijania.

Do ubitej masy wsypuję przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszam na wolnych obrotach miksera, tylko do połaczenia się składników.

Ciasto rozdzielam na dwie równe części. Do pierwszej dodaję kakao, natomiast do drugiej otartą skórkę pomarańczową.

Formę do babki smaruję masłem i lekko oprószam mąką ( ja piekłam w formie silikonowej, która nie wymaga tego zabiegu).

Ciasta wylewam naprzemiennie warstwami do foremki. Piekę w piekarniku w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem lub 190 st. C bez termoobiegu 50 minut.

Babkę wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce, po czym wyjmuję z foremki.

Babkę można przydekorować cukrem pudrem lub polewą lukrową, albo oblać płynną czekoladą.

babka kakaowo pomarańczowa (3)

babka kakaowo pomarańczowa (4)

Smacznego!

Upiecz babkę

babka orzechowa 015_1

Babka orzechowa

Rumowa baba drożdżowa

Rumowa baba drożdżowa

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *